Zelfonderzoek Verwijderd Alle Deuren

Persoonlijke ontwikkeling

Mindfulness en Zelfonderzoek

Zelfonderzoek en verantwoordelijk

Wat een ruim begrip eigenlijk: spiritualiteit. Soms lijkt het zo breed omvattend, dat het eigenlijk als niets omvattend voelt. Ik ben een grote fan van zelfonderzoek en op dit moment vraag ‘ik’ mij even verstandelijk af waarom en wanneer ik van de vinger naar de ander wijzen ben omgeturnd naar de vinger wijzen naar mijzelf en mijzelf alleen. Waar ik van de waarheid bij iemand anders vinden naar waarheid in mijzelf ben gaan zoeken…

Ik weet dat ik altijd een (onverklaarbare) nieuwsgierigheid heb gehad naar mijn medemens. Lange tijd ben ik observant en zelfs een tikkie introvert geweest. Ook was er een soort natuurlijke aversie tegen oppervlakkigheid en mensen die zichzelf een rol hadden aangemeten en daar volledig mee geïdentificeerd waren. De oorzaak was/is omdat ik door de façade heen zag/zie en oprecht geïnteresseerd ben naar wat het werkelijke verhaal van iemand is.

Wat maakt ons -buiten ons fysiek- nu anders van elkaar? Of: wat maakt mij nu zo anders van iedereen buiten mijzelf? Waarom gaan mensen in dezelfde situatie allen op een andere manier daar mee om? De antwoorden liggen in jezelf, maar durf je de volledige verantwoordelijkheid voor jouw leven te nemen?

De verleiding van andermans waarheid

Velen zijn je voorgegaan wat betreft spirituele en persoonlijke ontwikkeling. Het is daardoor ook verleidelijk om buiten jezelf iemand anders zijn/haar waarheid over te nemen. Vaak ook vanuit onwetendheid, omdat alles nieuw lijkt en je vaak niet weet waar te beginnen en welke richting te volgen.

Zelfonderzoek is ook een uitdaging omdat het verschil tussen subjectief en objectief waarnemen een behoorlijk grijs gebied is. Elke ervaring die je ooit hebt gehad is blootgesteld aan interpretatie. Als je herinneringen onder de loep neemt, zul je ontdekken dat deze dan meerdere invalshoeken hebben. Je had ook andere keuzes kunnen maken, maar vaak heb je het toen vanuit jouw model van de wereld gehandeld.

Zelfonderzoek verwijderd alle deuren!

Ik weet het, het is makkelijk kletsen, maar zelfonderzoek leidt naar ervaringen die je weer dichterbij waarheid, Mindfulness brengen. Het is een bevrijding om te ontdekken, dat wanneer je het oordelen (naar jezelf en anderen) weet los te laten, hoe lichter alles wordt. Hoe objectiever je jezelf, de mens en de wereld gaat zien, de meer je je verbonden voelt met alles. Eerlijk is eerlijk, het kan een lange weg zijn, maar onthoud; verlicht ben je al, alleen het verstand begrijpt dit nog niet.

Zelfonderzoek is zeer krachtig en uitdagend. Niemand kan jou eenduidig instrueren, niemand kan het voor je doen, maar de beloning is groot. Met Mindful coaching geef ik je vingerwijzingen, een ervaring die ook weer leidt en bijdraagt tot jouw eigen Eenheidsbewustzijn. Het is namelijk niet zo dat je er helemaal alleen voor staat. We zijn immers allen één, nietwaar?

Follow

Over de auteur

Stefan heeft op meerdere vlakken ervaring en heeft ook alles onderzocht. Alles? Alles wat met communicatie, omgang, motivatie en drijfveren van de mens te maken heeft. Op praktisch vlak zoals NLP en Non dualiteit, maar ook op energetisch vlak. Hij inspireert graag en zet je ook aan het denken buiten de door jou gestelde kaders.

>