Rollenspellen spelen in de film van je leven

Non dualiteit

film van het leven

Blij met wie je bent of wie je speelt?

Jezelf, jouw persona, compleet veranderen. Een nieuwe versie, zeg maar. Niet alleen 1 dingetje wat jou niet bevalt, maar een volledig nieuwe persoonlijkheid. Wat jou gevormd heeft tot wie je vandaag bent, dat pakketje met jouw naam erop loslaten… Zou dat mogelijk zijn? zo ja: Hoe dan? Ik leg je graag mijn idee hierover voor.

Method Acting

Onze persoonlijkheid is een volledig bedacht iets wat je bent gaan geloven. Een samengesteld karakter: een rol. Net als een acteur die zijn of haar rol zo echt en geloofwaardig neerzet dat je met hem of haar meeleeft… ook al weet je dat het een film is met een script.

Ik heb wel eens verhalen gehoord dat acteurs blijven ‘hangen’ in de rol die ze voor de film spelen en in dat karakter blijven wanneer ze de set verlaten. Een mooie vergelijking met het ‘echte’ leven.

Een tijd lang heb ik mezelf introvert genoemd en ik daarom moeilijk contact kon maken met anderen. Dit geloof in deze karaktereigenschap weerhield mij ervan om anderen aan te spreken, dus contact te maken. Nu zou niemand mij het label introvert meer geven. Door jarenlang improvisatietoneel te hebben gedaan, heb ik (onbewust) de rol van intro- naar extravert omgezet…

Toch heb ik dan wel weer de gewoonte behouden om mij terug te trekken van alles om mijzelf op te kunnen laden.

Welke rol heb jij jezelf aangemeten?

Dus als je een extravert zou willen worden, dan is het belangrijk om te begrijpen (of voor nu even aan te nemen) dat dit dus een rol is die je speelt.

Ik speel hem ook! Als ik de vraag zou beantwoorden met welke rol ik speel of welke karaktereigenschappen heb ik mijn persona, ik als acteur, aangenomen dan zou ik deze als schets als volgt beschrijven.

Iemand met twee kanten: outgoing, maar zeker ook kluizenaarstrekjes aanwezig. Een mensen mens waar het thema ‘verbinding’ door alles heen vloeit. Trots op bescheidenheid en tegelijkertijd inzien dat dit mogelijk ook een valkuil is als het gaat om voor zichzelf te staan. Ik maak graag mensen aan het lachen omdat een glimlach de mens het beste staat en het mijn manier is om situaties luchtiger te maken. Uiteraard een rugtas vol met ervaringen die in deze korte karakterschets heeft bijgedragen

Reflectievraag: Hoe zou jij jouw karakter omschrijven?

Bij tegenslag en verandering

Jouw karakter kan dus ook tegen moeilijkheden aanlopen. Als je bijvoorbeeld onvrede in jouw leven, jezelf ervaart, welke eigenschap veroorzaakt deze dan? Of je nu tegen burn- of bore out aan loopt, het zal een eigenschap zijn die dominant of prominent de hoofdrol speelt.

Bij een ‘bore out’ kan ik mij voorstellen dat je een bepaalde rol zat bent en toe bent aan een nieuwe uitdaging. Bij een burn out kan ik mij voorstellen dat een eigenschap ervoor zorgt dat je alleen maar aan het (d)rammen bent want het geloof zou kunnen zijn dat opgeven geen optie is… Ondertussen wordt er een groot bos geplant waar je maar doorheen blijft razen, maar eigenlijk de weg naar buiten niet meer van weet.

Verwisseling van gedaante

Vaak gebeurd het onbewust of er is een direct aanleiding die voor een aanpassing zorgt. Denk aan iets wat onverwachts kan gebeuren zoals een overlijden, conflict met een naaste, een baan kwijtraken met de mogelijke consequenties. Hoe heeft jouw karakter zich aangepast? Volledig slachtoffer? Koelbloedig of onverschillig? Wisselende stemmingen?

Is het niet fascinerend hoe dat werkt? Het lijkt alsof we comfortabel zijn met HOE we zijn en ondertussen onderzoeken WIE we nu werkelijk zijn zonder de façade of het rollenspel. Alsof we ons brein bekleden met eigenschappen: de manier hoe we ons de wereld in projecteren.    

Follow

Over de auteur

Stefan heeft op meerdere vlakken ervaring en heeft ook alles onderzocht. Alles? Alles wat met communicatie, omgang, motivatie en drijfveren van de mens te maken heeft. Op praktisch vlak zoals NLP en Non dualiteit, maar ook op energetisch vlak. Hij inspireert graag en zet je ook aan het denken buiten de door jou gestelde kaders.

>