Hoe een tekort aan tijd ons leven bepaalt

Persoonlijke ontwikkeling

leven in het nu

Chronisch tijdgebrek

Ja, we gaan dood en onbewust bepaalt dit gegeven voor een groot deel hoe we ons leven inrichten. Stress loert altijd om de hoek en voldoening volgt vaak na veel inspanning en het blijkt van korte duur. Elk afgevinkte item op onze to-do-lijst geeft een tijdelijk gevoel van euforie in ons brein en zo hoppen we van de ene piek naar de andere. Maar wat als schaarste en leven in het NU haaks tegenover elkaar staan?

Tijd is een val!

We willen meer tijd en daarin willen we nuttig zijn en zoveel mogelijk leuke dingen doen. Daar ga je dus al. ‘We willen meer tijd’, dus je hebt er te weinig van. We trappen snel in de val van de drijfveer achter ons gevoel van schaarste. Primair gezien is ons brein bericht op verzamelen en handhaven. Die laatste twee voeden ook weer de hunkering naar controle, maar dat is een ander onderwerp. Het hoofd onderwerp hier is tijd, maar het gevoel van een tekort te willen stillen komt ook voor op het gebied van bezit, ruimte en geld.

Waar we ook tekort van hebben, we willen ervan af en dit verlangen noemt men ‘stress’ in de volksmond.

Het is de grootste contradictie: tekort aan tijd en ondertussen willen leven in het NU. Hoe doe je dat dan? Het is namelijk iets wat je heel makkelijk kunt roepen in een context van spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling. Laten we voorop stellen dat het helemaal waar is die kracht van het NU, maar misschien helpt het als ik toelicht hoe ik het definieer of hoe ik het zie. want voor je het weet hebben we het over twee totaal verschillende zaken terwijl we denken hetzelfde te bedoelen.

Leven in het NU

We roepen het met regelmaat, maar wat houd leven in het NU eigenlijk in?

Leven in het NU houd voor mij in… Het besef dat tijd een concept is, evenals het verleden en de toekomst. Die laatste twee zijn verwijswoorden om in de communicatie en het denken, een tijdlijn te kunnen leggen om het voor het verstand logisch verklaar te maken. Vaak is het ook van belang wat betreft het verloop van het verhaal dat je verteld. Zo zitten boeken, films en theaterstukken ook in elkaar: een begin, een midden en een eind. Leven in het NU betekend dat je dit allemaal aan de kant gooit en je er op dat moment niet mee bezighoudt.

Ken je zo’n moment waar je totaal niet met tijd bezig was en het zelfs helemaal vergeten was, totdat je weer eens op de klok kijkt en het zomaar een paar uur later is? Of je bent zo lekker aan de slag dat je naar buiten kijkt en het wel ineens donker te zijn geworden. Ik noem dat flow: een tijdloze bubbel waarin je helemaal opgaat in het moment, het NU. Het zijn tijdelijke momenten, vlagen, misschien zelfs episodes waarin je volledig in het NU bent. Het is onmogelijk dit chronisch en 24 uur per dag te ervaren, dat laten onze hersenen (die zorgen voor veiligheid en structuur) niet toe.

Hoe kan ik het NU meer ervaren?

Er zijn geen vuistregels en niemand kan de belofte doen jou te leren in het NU te leven. het is eigenlijk iets onbeschrijfbaar en vormloos, dus dit blog is puur een verwijzing naar een perspectief vanuit het bewustzijn. Dus als ik een aantal door mijzelf bedachte punten met je zou mogen delen, dan zijn het onderstaande.

  • Tijd is een concept en je beseft dat het een concept is
  • Flow komt en gaat en ontstaat door een vanuit het hart-gerelateerde inspanning
  • Je accepteert dus ook dat flow komt en gaat
  • Je kunt een moment nemen om flow te realiseren, maar het niet afdwingen
  • Je kunt je berusten in alle bovenstaande punten
  • Je laat de lading los die je nu op tijd legt

Een vaste route is er dus niet, hoe jij zelf tegen tijd aankijkt kun je wel verschuiven. Ik geloof dat je in het leven toch wel het een en ander verschuift, dus het NU komt toch wel jouw kant op. Misschien is het er zelfs al (knipoogt).

De lading eraf halen die je tijd geeft is ook één van de eerder genoemde punten. Best wel extreem belangrijk!

Juist door ‘iets’ van tijd te vinden, wordt het lichter als je er juist niets van vindt. Het zorgt alleen maar voor tunnelvisie als het gevoel van tekort aan tijd domineert en dat hoeft dus niet. Je mist ontzettend veel moois als je met oogkleppen op leeft en aan alles voorbij gaat wat de kans biedt om meer omgevingsbewust te zijn en te genieten.

Wat betekend leven in het NU voor jou?

Follow

Over de auteur

Stefan heeft op meerdere vlakken ervaring en heeft ook alles onderzocht. Alles? Alles wat met communicatie, omgang, motivatie en drijfveren van de mens te maken heeft. Op praktisch vlak zoals NLP en Non dualiteit, maar ook op energetisch vlak. Hij inspireert graag en zet je ook aan het denken buiten de door jou gestelde kaders.

>