De beste vragen voor reflectie: 31 dagen reflectie

Persoonlijke ontwikkeling

mindfulness en reflectie

Vragen ter reflectie en Mindfulness?

Met Mindfulness train je jouw opmerkzaamheid, focus, open- en vriendelijkheid. Uiteraard is meditatie hier een uitstekende tool, maar hetzelfde geldt overwegingen en vragen ter reflectie. Want hoe open en eerlijk kun je een vraag beantwoorden die meer vraagt dan een snel antwoord? Het kan ook zijn dat je iemand bent die een journal bijhoudt en op zoek is naar vragen om deze in jouw journal te verwerken. Ook prima!

31 dagen reflectievragen

Ik heb voor 31 dagen de beste vragen voor reflectie en het vergroten van jouw zelfkennis. Neem de tijd voor 1 vraag per dag. Kauw er eens goed op alvorens je antwoord. De kans is namelijk groot dat als je te snel antwoord, dat het eerder een automatisch dan een wel overwogen antwoord is met meer waarde dan de auto-respons. Er bestaat overigens geen goed of fout antwoord, alleen jouw antwoord.

De beste vragen voor reflectie:

1. Waarom wil ik mezelf verbeteren?

2. Wat zou ik doen als angst mij niet zou tegenhouden?

3. Wie zijn mijn grote voorbeelden en waarom? Of; wie was of waren er betrokken bij de grote/grootste veranderingen in mijn leven?
4. Wat is mijn doel of missie in dit leven? Heb ik er een nodig?

5. Als ik -minimaal- 20% zou kunnen bereiken van alles wat ik wil in dit leven; Wat zou dat dan zijn?

6. Wat is hetgeen ik allemaal doe op de perfecte dag?

7. Wat is hetgeen mij het meeste weerhoud van mijn vaardigheid om gelukkig te zijn? Wat ga ik er aan doen?

8. Wat is of zijn de meest belemmerende overtuigingen die mijn succes in de weg staan? Wat ga ik er aan doen?

9. Wat is mijn grootste angst? Zou mijn leven er zonder beter uit zien? Ben ik bereid het te overwinnen?

10. Hoeveel geld/macht/sex denk ik nodig te hebben om gelukkig te zijn?

11. Wat is dat ene ding dat meer bevrediging en tevredenheid in mijn leven brengt? Wat heb ik deze maand gedaan om dat te bereiken? Wat ga ik doen om het volgende maand te bereiken of behouden?

12. Wat zijn de 5 dingen die ik wil doen voordat ik overlijd?

13. Wat staat mij nog in de weg om volledig tevreden te zijn met wat ik al heb?

14. Hoe kan ik gelukkig zijn, tijdens het najagen van de dingen die ik nog steeds wil realiseren?

15. Op welke manieren kan ik mijn leven verbeteren als ik controle zou kunnen hebben over mijn brein/mind/geest/verstand?

16. Wat zou ik allemaal kunnen gebeuren/ontstaan/realiseren, als ik niets meer zou geven om wat anderen van mij zouden (kunnen) denken?

17. Hoe zou mijn leven er anders uitzien als ik zou stoppen met het niet meer geven over de dingen waar ik geen invloed op heb?

18. Wat heb ik geleerd, of zou ik kunnen leren, van de grootste fout (of fouten) in mijn leven?

19. Who do I want with me when I’m in my deathbed? Wie wil ik allemaal bij me hebben als ik op mijn sterfbed lig? Waarom en wat hebben deze personen mij in dit leven gebracht?

20. Wat en waar zou ik het meeste spijt van hebben als ik zou komen te overlijden?

21. Hoe zou ik door mensen herinnerd willen worden als ik kom te overlijden?

22. Wat zou ik nu anders doen als ik weet dat ik nog 5 jaar te leven heb?

23. Wat is mijn grootste zwakte, of leerpunt waar ik aan zou willen werken om om te buigen naar een kracht of sterk punt?

24. Heb ik één of meerdere vrienden  bij wie ik mijn leven in zijn/haar hand durf te leggen? Waarom wel od (nog) niet?

25. Hoe zou ik mezelf omschrijven zonder mijn beroep/werk als identiteit? Hoe zouden mijn vrienden mij omschrijven?

26. Wat zou ik doen als geld geen bezwaar zou zijn?

27. Wat zou ik met mijn leven doen als er geen regels zouden zijn die mij beperken of limiteren?

28. Hoe kan ik beginnen met de dingen die ik nu nog alleen maar hoop, wens of over droom?

29. Van alles wat ik ervaren en meegemaakt heb, welke (levens)les of lifehack, zou ik dan een ander mee willen geven?

30. Wat maakt mij de moeite waard voor een ander om zijn of haar tijd in mij te investeren?

31. Bij welke van de 30 vragen (dit kunnen er dus meerdere zijn) ben je nog niet voor de volle 100% overtuigd dat je het juiste antwoord hebt gegeven? En kun je daar ‘fuck it, het is goed zo’ tegen zeggen? Zoniet; kauw dan nog eens wat langer op die ene of meerdere vragen.

Ging het goed?

Hopelijk kon je met de vragen uit de voeten. Persoonlijk vond ik er wel een paar tussen zitten dat ik dacht: ‘Zo, die is best pittig’. Ook een paar vragen waar ik zelf ook nog nooit over nagedacht had.

Tof als je hieronder een comment achterlaat of dit bericht deelt!

Follow

Over de auteur

Stefan heeft op meerdere vlakken ervaring en heeft ook alles onderzocht. Alles? Alles wat met communicatie, omgang, motivatie en drijfveren van de mens te maken heeft. Op praktisch vlak zoals NLP en Non dualiteit, maar ook op energetisch vlak. Hij inspireert graag en zet je ook aan het denken buiten de door jou gestelde kaders.

>